Pojdi na glavno vsebino
01 366 19 90

Izognite se ukradeni identiteti – kako pravilno uničiti dokumente?

Ko naslednjič prejmete pošto je ne zavrzite brezglavo v koš, ampak dobro razmislite o različnih dokumentih in osebnih podatkih, ki jih vsebuje. Zagotovo si ne želite, da jih dobi v roke nekdo, ki jih kasneje lahko zlorabi.

Izognite se ukradeni identiteti – kako pravilno uničiti dokumente?

Poleg pošte pa vsakodnevno prejemamo še mnogo drugih dokumentov, ki lahko vsebujejo občutljive podatke. Ti so lahko povod za to, da vam nekdo ukrade identiteto. Seveda se moramo neuporabnih dokumentov nekako znebiti, vendar kako je v takšnih situacijah najbolje zaščititi svoje podatke? Zato je v nadaljevanje nekaj nasvetov, kako se dokumentov varno znebiti.

Zakaj je pomembno občutljive dokumente uničiti?

Čeprav mnoge skrbi varnost na svetovnem spletu, pa v primeru kraje identitete, tatovi običajno uporabijo papirne dokumente. Zato morate vse občutljive dokumente pravilno uničiti, sicer postanete ranljivi za krajo identitete.

Verjetno se sprašujete, na katere dokumente morate biti še posebej pozorni. Med najpomembnejšimi so zagotovo računovodski izpisi in izpiski kreditnih kartic, zdravstvene kartoteke, zavarovalne police, bančni izpiski in druga neželena pošta. Na teh dokumentih se običajno najde vaše polno ime, naslov, številka osebnega dokumenta, davčna številka in še mnogo drugega, kar lahko tatovi izkoristijo proti vam.

Uničevalec dokumentov je najboljši način uničenja dokumentov

Najboljši in najučinkovitejši način uničenja dokumentov je zagotovo s pomočjo uničevalcev dokumentov. Na voljo je ogromno različnih modelov, ki so cenovno dostopni in dovolj zmogljivi za domačo uporabo. Uničevalec dokumentov vam omogoča, da hitro uničite občutljive dokumente, saj vam je zaradi svoje majhne velikosti lahko vedno pri roki.

Vendar morate vedeti, da niso vsi uničevalci dokumentov enaki. Med seboj se razlikujejo v velikosti razrezanih trakov in tudi zmogljivosti. Ta se razlikuje glede na kapaciteto listov, ki jih lahko uničevalec dokumentov hkrati razreže, in v velikosti koša za razrezane trakove.

Kaj pa če nimate uničevalca dokumentov?

Verjetno se sprašujete, kako uničiti dokumente, če nimate uničevalca dokumentov. Eden način je, da jih skurite na ognju, vendar se pri mnogih pojavi problem, kako in kje to storiti. Le malokdo še ima peč na drva ali kamin, da bi lahko dokumente dal na ogenj, zato za mnoge ta način ni ravno najbolj priročen.

Še en način je ročno rezanje ali trganje na drobne koščke, vendar to ne velja za najbolj varen način uničenja dokumentov. Polege tega pa vam bo to vzelo veliko časa. v tem primeru morate uporabiti tehniko navzkrižnega rezanja, saj boste le tako preprečili, da bi vaše osebne podatke združili.

Na kaj morate biti še posebej pozorni pri uničenju dokumentov?

Ne glede na to, kateri način boste izbrali za uničenje dokumentov, bodite pozorni na to, da jih uničite takoj, ko jih ne potrebujete in zastarijo. Če se odločite za uničevaje dokumentov s pomočjo uničevalca, potem se prepričajte, da dokumente uničijo na dovolj drobne koščke.

Nekateri se odločijo tudi za storitev uničenja dokumentov. V tem primeru bodite pozorni, da izberete ponudnika, ki je vreden zaupanja in ki uporablja najboljše varnostne prakse.

Oznake: dokumenti uničevanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...